«Βεβιασμένη κι όχι λειτουργική» χαρακτηρίζεται η λύση του Υπουργείου

  • Home
  • Events
  • «Βεβιασμένη κι όχι λειτουργική» χαρακτηρίζεται η λύση του Υπουργείου

Share This Post

Αντιπαραθέσεις συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας για τη λύση που έχει δοθεί στο θέμα του μεταμοσχευτικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ειδικότερα για τη σύναψη συμφωνίας με τον Έλληνα καθηγητή δρα Βασίλειο Παπανικολάου.

Ο Σύνδεσμος Μεταμοσχευμένων Κύπρου, χαρακτηρίζει την απόφαση ως βεβιασμένη κι όχι λειτουργική και ότι εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς, καθώς ο δρ Παπανικολάου θα παραμένει στην Κύπρο για μερικές μόνο μέρες και οι ασθενείς θα μένουν ακάλυπτοι, ενώ ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος του τμήματος, δρ Βασίλης Χατζηαναστασίου, τη χαρακτηρίζει ως ανεπαρκή και υποδεέστερη.  

Ανεπαρκή, καθώς οι Ελλαδίτες χειρουργοί θα χειρουργούν και θα φεύγουν, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μένουν ακάλυπτοι σε περίπτωση χειρουργικών επιπλοκών και υποδεέστερη, διότι προσφέρουν μόνο την ανοιχτή νεφρεκτομή σε ζώντες δότες νεφρού και όχι τη λαπαροσκοπική, την οποία ο ίδιος εφάρμοσε σε 90 δωρεές οργάνων από ζώντες δότες. Δεν προσφέρουν, επίσης, τις μεταμοσχεύσεις από ασύμβατες ομάδες αίματος.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από πλευράς του δρα Γιώργου Κυριακίδη, ο οποίος διέθεσε αφιλοκερδώς τον εαυτό του για να βοηθήσει στην απάμβλυνση του προβλήματος, χωρίς καμία όμως ανταπόκριση από το υπουργείο.

Σε χθεσινή, μάλιστα, πρωινή συζήτηση στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε την ηλικία του δρα Κυριακίδη και το γεγονός ότι δεν έχει χειρουργήσει για τουλάχιστον πέντε χρόνια, προκαλώντας την άμεση αντίδρασή του. Σε δηλώσεις στον «Φ», ο δρ Πατσαλής απολογήθηκε για το φραστικό λάθος του, υπογραμμίζοντας ότι δεν είχε καμία πρόθεση να θίξει με οποιονδήποτε τρόπο τον δρα Κυριακίδη, το έργο και την προσφορά του οποίου εκτιμά απεριόριστα.

Όπως είπε, δεν θεωρεί ως λύση την επιστροφή σε μια κατάσταση που υπήρχε πριν από πέντε χρόνια, αφού η ομάδα εκείνη έχει διαλυθεί. Χαρακτήρισε, επίσης, τη ρύθμιση που έχει γίνει ως προσωρινή λύση εκτάκτου ανάγκης και διαβεβαίωσε ότι σε λιγότερο από έξι μήνες θα δοθεί μόνιμη λύση, με τις σχετικές διαδικασίες να έχουν, ήδη, δρομολογηθεί.  

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο δρ Πατσαλής, έχει ζητηθεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών το ξεπάγωμα μίας θέσης βοηθού διευθυντή χειρουργού με ειδίκευση στις μεταμοσχεύσεις και μόλις γίνει αυτό, θα προχωρήσει στην προκήρυξη της θέσης. Θεωρεί, επίσης, ότι πρόκειται για μια λύση με την οποία δεν παρανομεί και ούτε έκλεισε το μεταμοσχευτικό. «Είναι μεν λύση ανάγκης, αλλά θα προχωρήσω σε μόνιμη λύση του θέματος», ανέφερε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα γεγονότα που μεσολάβησαν μέχρι να φτάσουν τα πράγματα μέχρι εδώ.  

Πάντως, τόσο ο δρ Χατζηαναστασίου όσο και ο ειδικός μεταμοσχευτής νεφρολόγος, δρ Μάριος Πρικής, δηλώνουν ότι οι λόγοι της αποχώρησής τους δεν είναι οικονομικοί, αλλά ποιοτικοί. Επί τούτου, υπενθυμίζεται ότι στη δημόσια ανακοίνωσή του πριν από μερικές μέρες ο δρ Χατζηαναστασίου επεξηγούσε ότι οι λόγοι, για τους οποίους απέρριψε το συμβόλαιο, ήταν διότι δεν ήθελε να μειώσει την ποιότητα υπηρεσιών που προσφερόταν καθώς δεν του προσέφεραν εναλλακτική λύση ισοδύναμη με τον δρα Πρική που είναι ο μόνος με διαπιστευμένη αναγνώριση από την Αμερική στον τομέα της Μεταμοσχευτικής Νεφρολογίας.  

Γράφει: Κίκα Κασινίδου –

Πηγή: philenews

Scroll to Top