Η Εκκλησία ευλογεί τη δωρεά οργάνων

  • Home
  • Events
  • Η Εκκλησία ευλογεί τη δωρεά οργάνων

Share This Post

Μεταμόσχευση είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία ένα ζωτικό όργανο (νεφρός, καρδία, ήπαρ, πάγκρεας, συκώτι, κερατοειδής) αφαιρείται από το δότη και εμφυτεύεται στον ασθενή που πάσχει από ανεπάρκεια του οργάνου αυτού.

Τι είναι εθελοντής δότης οργάνων;
Κάποιος που εκφράζει τη επιθυμία να δώσει όργανά του για μεταμόσχευση μετά θάνατο.

Η θέση της Εκκλησίας της Κύπρου…

Παρόλο που κατά καιρούς είχαν εκφραστεί απόψεις που ήθελαν την Εκκλησία της Κύπρου να τάσσεται εναντίον της δωρεάς οργάνων, η παρέμβαση του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ «Από μέρα σε μέρα» με την Κατερίνα Μηλιώτη, έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

«Δεν είναι αυτοκτονία, είναι αυτοθυσία»

«Η Εκκλησία δεν έχει κανέναν ενδοιασμό. Μάλιστα από το Φεβρουάριο του 2002 έχει απόφαση που προτρέπει τον κόσμο να χαρίζει τα όργανα για να επωφελούνται κάποιοι συνάνθρωποι μας. Μάλιστα λέει ότι ευλογεί όσους έχουν αυτή τη διάθεση, χωρίς να κατακρίνει και να φορτώνει με συνειδησιακό βάρος εκείνους που διστάζουν να το κάνουν», ανέφερε ο Μητροπολίτης Πάφου.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «μερικοί έχουν αμφιβολία ως προς την ώρα του θανάτου», ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα ότι δεν πρόκειται για θέση της επίσημης εκκλησίας. «Και πότε μπορεί να διαπιστωθεί ακριβώς ο θάνατος για να δοθούν τα όργανα. Εκείνο το οποίο λέει η Εκκλησία στην απόφαση της είναι ότι αν τρεις γιατροί οι οποίοι δε συμμετέχουν σε κανέναν μεταμοσχευτικό κέντρο διαπιστώσουν ότι ο άνθρωπος δε μπορεί να επανανήψει, να δέχεται την όδευση αυτών των γιατρών η εκκλησία», επισήμανε ο Μητροπολίτης Πάφου, απαντώντας θετικά μάλιστα όταν ερωτήθηκε κατά πόσον είναι και ο ίδιος δότης οργάνων.

Δείτε πιο κάτω το βίντεο με την παρέμβαση του Μητροπολίτη στην εκπομπή του ΡΙΚ:

Πηγή: cyprus-times

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην “Πρώτη Ενημέρωση”
– Η Εκκλησία Ευλογεί τη δωρεά οργάνων:

Πηγή: ΡΙΚ – Video On Demand

Scroll to Top