Μ. Κόρτας: 28 χρόνια δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της Μεταμοσχευτικής Κλινικής; Φτάνει πλέον…

  • Home
  • Events
  • Μ. Κόρτας: 28 χρόνια δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της Μεταμοσχευτικής Κλινικής; Φτάνει πλέον…

Share This Post

Καταπέλτης ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής εμφανίστηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων Κύπρου Μαρίνος Κόρτας, στο πλαίσιο της συζήτησης των προβλημάτων της Μεταμοσχευτικής Κλινικής. Τοποθετούμενος επί του θέματος, ο κ. Κόρτας μίλησε με σκληρή, αλλά προφανώς την γλώσσα αλήθειας, διερωτώμενος πώς είναι δυνατό, 28 χρόνια μετά, να συζητείται ακόμη το θέμα της Μεταμοσχευτικής Κλινικής.   

«Δεν γίνεται κάθε φορά που έχουμε κάποιους υψηλού επιπέδου επιστήμονες, δεν ξέρω για ποιο λόγο, να θέλουμε να τους διώξουμε από την Κύπρο. Διώξαμε άλλους λόγω της οικονομικής κρίσης. Και αυτοί σήμερα μένουν εδώ και τους θέλουμε εδώ. Δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα από το 1985. Ήρθε γιατρός ο Κυριακίδης στην Κύπρο, δεν τον θέλαμε, να φύγει. Έρχεται ο γιατρός Πιερίδης, δεν τον θέλουμε, να φύγει. Σήμερα, το 2015, έρχεται ο Χ’ Αναστασίου, ο γιατρός ο Πρικής, δεν τους θέλουμε να φύγουν. Μα ποιοι είναι οι λόγοι τελικά», διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Κόρτας.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων Κύπρου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας: «Οι μεταμοσχεύσεις στην Κύπρο άρχισαν το 1986 και μέχρι σήμερα διατηρούμε εξαιρετικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα όλη η κυπριακή κοινωνία να είναι περήφανη για τον θεσμό των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Μετά από 28 χρόνια, δεν ξέρω τον λόγο για τον οποίον βρισκόμαστε να συζητούμε ακόμα, μια μόνιμη λύση για το Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Είναι άξιο απορίας. Δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με συμβόλαια, παραλείψεις κτλ, και φθάσαμε στο σημείο στα 28 χρόνια να μην έχουμε Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Πρέπει να πιστώσουμε τον Υπουργό, και είναι η πρώτη φορά που πιστώνω Υπουργό, με καλή θέληση προς επίλυση του προβλήματος της Μεταμοσχευτικής Κλινικής. Επιβεβαιώνω πως μας κάλεσε μέχρι και Κυριακή βράδυ για βρούμε λύση και αυτό το πράγμα μας δίνει την παρηγοριά ότι θα βρεθεί λύση. Όμως, θα πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Πρέπει να συνεργαστούν όλοι. Κόμματα, πολιτεία, τα θεσμοθετημένα όργανα όπως είναι το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων. Πρέπει να βρεθεί λύση και δεν είναι μόνο οι γιατροί, δεν είναι μόνο ο χειρούργος. Είναι ομάδα, οι μεταμοσχεύσεις γίνονται από ομάδα ανθρώπων. Θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα συνολικά. Αυτά τα αποτελέσματα επιτυχίας που βρίσκονται στο 98%, είναι τα καλύτερα ανά το παγκόσμιο. Είναι αυτό το αποτέλεσμα που δίνει το δικαίωμα των ασθενών να έχουν εμπιστοσύνη στην ιατρική της Κύπρου. Δεν γίνεται κάθε φορά που έχουμε κάποιους υψηλού επιπέδου επιστήμονες, δεν ξέρω για ποιο λόγο, να θέλουμε να τους διώξουμε από την Κύπρο. Διώξαμε άλλους λόγω της οικονομικής κρίσης. Και αυτοί σήμερα μένουν εδώ και τους θέλουμε εδώ. Δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα από το 1985. Ήρθε γιατρός ο Κυριακίδης στην Κύπρο, δεν τον θέλαμε, να φύγει. Έρχεται ο γιατρός Πιερίδης, δεν τον θέλουμε, να φύγει. Σήμερα, το 2015, έρχεται ο Χ’ Αναστασίου, ο γιατρός ο Πρικής, δεν τους θέλουμε να φύγουν. Μα ποιοι είναι οι λόγοι τελικά; Θέλουμε να μάθουμε. 28 χρόνια δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της Μεταμοσχευτικής Κλινικής; Φτάνει πλέον. Γίνεται να παρακαλούμε τον περασμένο Δεκέμβρη τον οποιοδήποτε επιστήμονα από το εξωτερικό για να έρθει να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση; Μα πού καταντήσαμε; Γι’ αυτό ευελπιστούμε πως το πρόβλημα θα λυθεί. Και όχι στους έξι μήνες. Πρέπει να λυθεί πριν από τους έξι μήνες και στους έξι μήνες να εφαρμοστεί η λύση. Διερωτόμαστε γιατί μειώνονται οι πτωματικοί δότες. Η απάντηση είναι απλή. Επειδή ασχολούμαστε με το αν θα έχουμε Μεταμοσχευτική Κλινική. Πώς να κάνουμε καμπάνια, τι να πούμε του κόσμου;  Αφού αντί επικεντρωθούμε στο θέμα των δοτών που μας καίει, ψάχνουμε γιατρό για να κάνει την μεταμόσχευση. Αυτά πρέπει ως κοινωνία να μας προβληματίσουν». 

Πηγή: ygeia-news

Scroll to Top