Παραμένει ανοικτή πληγή για τους ασθενείς το ζήτημα του Μεταμοσχευτικού Κέντρου

  • Home
  • Events
  • Παραμένει ανοικτή πληγή για τους ασθενείς το ζήτημα του Μεταμοσχευτικού Κέντρου

Share This Post

Ανοικτή πληγή φαίνεται να παραμένει για τους ασθενείς το θέμα του Μεταμοσχευτικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Και αυτό, καθώς η λύση που έδωσε το Υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να έχει επιλύσει τα προβλήματα που δημιούργησε η μη ανανέωση των συμβολαίων του Δρ. Βασίλη Χατζηαναστασίου και  Δρ. Μιχάλη Πρική.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ο Σύνδεσμος Μεταμοσχευμένων Κύπρου και η Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθών, οι οποίοι είχαν την Τετάρτη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού. Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, παρατηρούνται, ήδη, σημαντικά προβλήματα, με βασικότερο την καταγραφή καθυστέρησης στη διενέργεια προγραμματισμένων μεταμοσχεύσεων. «Το Υπουργείο Υγείας έκλεισε ορισμένες πόρτες. Μπορεί να μας έφερε γιατρό από την Ελλάδα, αλλά για εμάς δεν είναι λύση το να πηγαινοέρχεται ένας γιατρός. Οι ασθενείς, ειδικά στην Κύπρο, έχουν μια σχέση με τον γιατρό τους. Αισθανόμαστε κάτι σαν το καράβι μέσα στη θαλασσοταραχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών, Ανδρέας Μιχαήλ.  

Συγκλονιστική, στο μεταξύ, υπήρξε η μαρτυρία του νεφροπαθή Σωτήρη Κλεάνθους(φωτογραφία) για τη δοκιμασία που υφίσταται εδώ και δυόμιση χρόνια. Συγκεκριμένα, μετά από αρκετές αποτυχίες, κρίθηκε ως συμβατός δότης η αδερφή του. «Ενημερώθηκα από τον γιατρό μου ότι είναι όλα απολύτως καλά και πάμε για μεταμόσχευση, η οποία ορίστηκε για τις 21 Ιανουαρίου. Τώρα παρουσιάστηκε το πρόβλημα με τα συμβόλαια των γιατρών και έχουμε μείνει ξεκρέμαστοι. Οι γιατροί με παρακολουθούσαν εμένα για δυόμιση χρόνια και ειδοποιήθηκα ότι ο δότης ο δικός μου πρέπει να κάνει συμπληρωματικές εξετάσεις», ανέφερε ο κ. Κλεάνθους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ομάδα του Δρ. Βασίλειου Παπανικολάου, με τον οποίο κατέληξε σε συμφωνία το Υπουργείο Υγείας για παροχή υπηρεσιών, διενήργησε από της υπογραφής της συμφωνίας περί τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη μια μεταμόσχευση. Κάτι, ωστόσο, που έγινε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, το οποίο, όπως καταγγέλλεται, από τη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα με τους Δρ. Χατζηαναστασίου και Δρ. Πρίκη, δεν έχει κληθεί ούτε και σε μια συνέδρια προς συζήτηση της διαμορφωθείσας κατάστασης.   

Την πρόθεση του ΑΚΕΛ, πάντως, να εγγράψει στη Βουλή το θέμα της λειτουργίας του Μεταμοσχευτικού Κέντρου, ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το θέμα από τους αρμόδιους, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού.  «450 ασθενείς σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους. Ρωτούμε και απαιτούμε από τον Υπουργό Υγείας να μας πει ποιο είναι το σχέδιο, στη βάση του οποίου θα υλοποιήσει την εξαγγελία του για δημιουργία Μεταμοσχευτικής Κλινικής», τόνισε ο κ. Κυπριανού.

Πηγή: ygeia-news

Scroll to Top