Τα προβλήματα, αλλά και οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Υγείας με στόχο την μελλοντική εύρυθμη λειτουργία της Μεταμοσχευτικής Κλινικής του ΓΝΛ, τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, την Πέμπτη.
Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Υγείας, με τον Φίλιππο Πατσαλή να δηλώνει έπειτα από την ολοκλήρωσή της πως υπάρχει δέσμευση όλων των εμπλεκομένων φορέων να εξεύρουν λύση μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε μέσα από μια θεσμοθετημένη μεταμοσχευτική κλινική να μην υπάρξει ξανά πρόβλημα διακοπής υπηρεσιών. «Είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε για τις ενέργειες τις οποίες το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει για επίλυση του προβλήματος. Έχουμε δώσει μια λύση στο πρόβλημα αυτό, που ικανοποιεί, τόσο τους Συνδέσμους όσο και τους ασθενείς και είναι μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Ο κ. Χατζηαναστασίου θα λειτουργήσει ως μεταμοσχευτής με Διευθυντή μεταμοσχευτικού τον κ. Ζαβρό, Διευθυντή και της Νεφρολογικής Κλινικής, καθώς και την πρόσληψη δύο εκτάκτων νεφρολόγων», σημείωσε.
«Μέσα στους επόμενους μήνες», συνέχισε ο Υπουργός, «θα δουλέψουμε στενά με το Γενικό Ελεγκτή και το Συμβούλιο μεταμοσχεύσεων, ώστε να δώσουμε μια συνολική διαχρονική θεσμοθετημένη λύση, όπου θα έχουμε ένα Μεταμοσχευτικό το οποίο θα λειτουργεί με υψηλή ποιότητα.
Οι βουλευτές
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κωστάκης Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι το όλο θέμα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με το κλείσιμο του Παρασκευαΐδειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου και την μετακίνησή του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. «Έκτοτε υπήρχαν προβλήματα, τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα όντως έφθασαν στο αποκορύφωμα, όχι λόγω μη βούλησης και θέλησης από πλευράς Υπουργείου Υγείας να τα επιλύσει, αλλά προσέκρουαν σε θέματα που είχαν σχέση με κανονισμούς και νόμους και την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, ο οποίος όντως είχε επισημάνει παρατυπίες και παρανομίες όσον αφορά τα ζητήματα της εργασίας του ιατρικού προσωπικού», σημείωσε. «Καταβλήθηκαν», συνέχισε, «τεράστιες προσπάθειες από πλευράς του Υπουργείου και υπήρξε μια κατάληξη, η οποία ικανοποιεί τουλάχιστον επί του παρόντος. Η όλη προσπάθεια θα συνεχιστεί για την καλυτέρευση των εργασιακών ζητημάτων αλλά και της παρουσίας των γιατρών και του προσωπικού σε τέτοιο σημείο, ώστε να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και να εκλείψουν τα οποιαδήποτε προβλήματα». Ο κ. Κωνσταντίνου εξήρε τέλος την προσπάθεια που καταβάλει ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στους επόμενους τέσσερις μήνες, η όλη κατάσταση θα καλυτερεύσει.
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη ανέφερε ότι ο κύριος λόγος που ενέγραψαν το θέμα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, ήταν η απόγνωση και αγωνία των ασθενών των νεφροπαθών, αλλά και των μεταμοσχευμένων πού θα καταλήξουν σε περίπτωση που θα κλείσει το Μεταμοσχευτικό Κέντρο στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκωσίας. «Οι απαντήσεις που πήραμε δεν μας ικανοποιούν πλήρως, η εξάμηνη ανανέωση του μεταμοσχευτή γιατρού αλλά και η πρόσληψη δύο νεφρολόγων. Όμως, δίνουμε πίστωση χρόνου στον Υπουργό Υγείας για να συσκεφθεί με τους εμπλεκόμενους φορείς και να μας φέρει μια μόνιμη λύση», σημείωσε. «Εκείνο που ζητούμε και θα επιμένουμε μέχρι τέλους», συνέχισε, «είναι ότι οι μεταμοσχεύσεις είναι μια εθνική υπόθεση, αναγκαιότητα προσφοράς από το ίδιο το κράτος και δεν θα θέλαμε να δούμε αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα». «Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που θα παρακολουθούμε», πρόσθεσε η κ. Μισιαούλη, «είναι η επέκταση του υφιστάμενου νεφρολογικού κέντρου στο οποίο θα εγκατασταθούν σαράντα νέα μηχανήματα για αιμοδιάλυση. Δεν θα θέλαμε να καθυστερήσει αυτό, για να μην βρεθούμε στη δίνη για να αγοράζουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα πολύ ακριβότερα από ό,τι θα κοστίζει στο κράτος», κατέληξε.
Πηγή: ygeia-news