Τι είναι η Μεταμόσχευση

  • Home
  • Τι είναι η Μεταμόσχευση

Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για τη μεταμόσχευση οργάνων...

Τι είναι η μεταμόσχευση;

Μεταμόσχευση είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία ένα ζωτικό όργανο (νεφρός, καρδία, ήπαρ, πάγκρεας, συκώτι, κερατοειδής) αφαιρείται από το δότη και εμφυτεύεται στον ασθενή που πάσχει από ανεπάρκεια του οργάνου αυτού.

Τι είναι εθελοντής δότης οργάνων;

Κάποιος που εκφράζει τη επιθυμία να δώσει όργανά του για μεταμόσχευση μετά θάνατο.

Πότε γίνεται δωρεά οργάνων;

Σύμφωνα με το νόμο, δωρεά οργάνων γίνεται μόνο όταν διαπιστωθεί ότι ο δότης είναι εγκεφαλικά νεκρός μετά από τις προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες γίνονται 2 φορές από 2 ιατρούς και τα αποτελέσματα τους είναι απολύτως αξιόπιστα.

Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Έχε πάντα μαζί σου την κάρτα δότη και πληροφόρησε τους δικούς σου για την επιθυμία σου.

Γιατί πρέπει να ενημερώσω τους δικούς μου;

Πρέπει να τους ενημερώσεις ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για την επιθυμία σου. Βάσει της νομοθεσίας, είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των πλησιέστερων συγγενών στο ενδεχόμενο δωρεάς οργάνων. Η αντίθεση των συγγενών είναι πολύ σπάνια όταν γνωρίζουν ότι αυτό αποτελούσε επιθυμία των αγαπημένων τους.

Ποιά είναι η θέση της πολιτείας και της εκκλησίας;

Υπάρχει ο περί μεταμοσχεύσεων νόμος που διέπει όλες τις διαδικασίες δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων. Η εκκλησία ενθαρρύνει και ευλογεί τη δωρεά οργάνων.

Δότης Οργάνων για μεταμόσχευση

Εκατοντάδες συνάνθρωποί μας βρίσκονται σήμερα στη λίστα αναμονής για τη μεταμόσχευση κάποιου οργάνου που θα σώσει ή θα βελτιώσει τη ζωή τους. Περιμένουν και ελπίζουν. Πολλοί όμως ίσως να μην προλάβουν να υποβληθούν στην μεταμόσχευση λόγω έλλειψης δοτών οργάνων.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν πάντα μαζί τους την κάρτα δότη με την οποία εκφράζουν την επιθυμία να γίνουν δότες οργάνων στην περίπτωση θανάτου τους.

Η δωρεά οργάνων μετά θάνατο είναι δώρο ζωής στον πάσχοντα συνάνθρωπο μας, ένα μήνυμα αγάπης, ελπίδας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Αν αναμένεις από τους συνανθρώπους σου να προσφερθούν σαν δότες οργάνων σε περίπτωση δικής σου ανάγκης, τότε είναι ορθό και εσύ με τη σειρά σου να εγγραφείς ως δότης.

Μπορείς να βοηθήσεις παίρνοντας την απόφαση. Συμπλήρωσε την κάρτα δότη, κράτησε την πάντα μαζί σου και πληροφόρησε τους δικούς σου.

Scroll to Top